Op.Dr. Günnur Yüce MENÜ

7. Hafta

7. Hafta

Hamileliğin 7. haftası, ilk üç aylık dönem olan birinci trimesterin 2. ayıdır.  Bu hafta itibariyle gebeliğin hala erken dönemindesiniz. İçinizdeki mucize artık bezelye ya da üzüm tanesi boyutuna ulaştı ve hızla büyümesini sürdürüyor.

Peki 7. hafta hamilelikte bebeğinizde ne değişiklikler oluyor?

  • Bebeğiniz ortalama 12 mm uzunluğunda.
  • Kafası, vücudundan daha hızlı gelişiyor. Çünkü aslında beyni hızla gelişiyor.
  • Sindirim ve solunum aktiviteleri ortaya çıkmaya başlıyor. Ciğerinin olduğu yerde küçük solunum yolları oluşuyor.
  • Bebeğinizin bu hafta oluşan böbrekleri kalıcı ve vücuttaki atığı yönetecek. Embriyonuz henüz bir aylık olmasına rağmen 3 takım böbrek değiştirdi.
  • Bebeğiniz yaklaşık bir hafta sonra idrar üretmeye başlayacak. Bebeğiniz içinizde olgunlaştıkça, bu idrarın çoğu amniyotik sıvıya boşaltılacak. Sonra tekrar bebeğiniz tarafından tüketilip, aynı döngüyü tekrarlayacak.
  • Fiziksel olarak kollar, bacaklar, parmaklar şekilleniyor ve artık bir bebek gibi görünüyor. Elleri ve ayakları küçücük paletlere benziyor.
  • Bebeğinizin burun, ağız ve göz gelişimini gözlemleyebilirsiniz.
  • Hareketleri hissetmenize daha birkaç hafta var ama kaslar ve lifler de oluşuyor.
  • Bebeğinizin hamilelik sırasında ve sonraki 3 yılda aldığı besinler hücrelerinin programlanmasında rol oynayacak.

 

Bedeninizde neler oluyor?

  1. Rahminiz geçen 5 haftaya göre iki kat daha büyük. Sabah bulantıları yüzünden yemek yemek keyifsiz bir hal almış olabilir.
  2. Yükselmiş olan kan hacminiz ve böbreklerinizde süzülen ekstra sıvı sebebiyle normalden daha çok tuvalet ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz. Bunun bir diğer nedeni de rahminizin büyümesiyle oluşan basınç.
  3. İlk üç aylık dönemde mide bulantısı yaşayan kadınlar 14-18. haftaya geldiğinde rahatlar. Fakat aynı şey tuvalet ihtiyacı için söylenemez. Bu, hamilelik boyunca artarak sürecek bir ihtiyaç olacaktır.

7 haftalık gebelikte bebek nerede olur?

7 haftalık gebelikte bebek bir zar içinde su olan, amniyon kesesi içinde yüzer. Amniyon kesesinin içine tamamen yerleşmiştir ve bu kesedeki sıvı içinde yaşamını sürdürür. Bu kesenin içinde büyümesi, onu dış etkenlere karşı korur.

 

SOSYAL MEDYADA BİZ

BLOG

Op.Dr. Günnur Yüce Op. Dr. Günnur YÜCE Kadın Hastalıkları ve Doğum
0(312) 514 6874