Hamileliğinizin 39. haftasında hem bebeğinize kavuşmayı beklemenin heyecanını hem de stresini yaşıyor olabilirsiniz. Doğum yapacağınız tarih belli olmadığı için bunları hissetmeniz gayet normal. Ama unutmayın ki, sizi zorlayacak anları ve günleri olsa da, hamileliğiniz hayatınızda hiç unutamayacağınız bir deneyim yaşattı size. Ve artık mutlu sona çok az kaldı.
Artık doğum başlayabilir, bu ya da gelecek hafta doğum yapma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu süreçte olabildiğince evde olmaya çalışın, dinlenin ve doğum belirtilerini takip edin. Doğumu beklerken yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de doğum hazırlıklarını ve planını gözden geçirmeniz olabilir. Doğum çantasını eksik bir şey olmaması için yeniden kontrol edebilirsiniz. Eşinizle doğumun olacağı hastaneye neyle hatta hangi yoldan gideceğinizi kararlaştırabilirsiniz. Eğer hamilelik belirtileri başlarsa, kanamanız olursa, bebek hareketlerinde azalma hissederseniz ya da suyunuz gelirse hemen doktorunuzu arayın.
39 haftalık hamile olan anne adayları, üçüncü trimesterin sonuna yaklaşmıştır ve gebeliğinin 9. ayındadır. Hamileliğin 9. ayı, anne karnındaki bebeğin 36. haftasında başlar ve 40. haftada tamamlanır. 39 haftalık 2 günlük gebelik kaç aylıktır? sorusunun cevabı da buna göre 9. aydır. Bebeğin doğuma hazır olduğu 39. haftada doğan bebekler, zamanında dünyaya gelmiş olur.
Artık yeterince büyümüş olduğundan bebeğin rahim içindeki yeri daralmıştır. Bu da 39. haftada bebek hareketlerinin daha önceki haftalardaki gibi hareketli olmasına imkan vermez. Ayrıca bebeğin başı, doğum pozisyonuna yani pelvise yerleştiği için hareketleri kısıtlanır.
39 haftalık bebek anne karnında uyur, hıçkırır, göbek kordonu ile oynar, parmaklarını emer. Eskisi gibi tekme atıp rahat hareket edemez. Bu nedenle 39 hafta bebek hareketleri daha az olabilir. Ancak bebeğin anne karnında hareket etmemesi, sağlık açısından bazı riskli durumların habercisi olabilir. Bu nedenle bebeğin hareketleri sürekli takip edilmeli ve sonuçlar doktorla paylaşılmalıdır.
Hamileliğin 39 haftasında anne karnındaki bebeğin hareketleri eskisi gibi fazla değildir. Ama bazı anne adayları, 39 haftada bebeğin çok hareketli olduğunu söyler. Bebeğin artık yenidoğan boyutlarına gelmesi ve rahmin iyice incelmesi, bebek hareketlerinin anne adayları tarafından daha fazla hissedilmesine neden olabilir.
Çoğu hamilelikte 39 haftada bebek anne karnında doğum için son pozisyonunu almış olur. 39 haftalık bebeğin pozisyonu genellikle baş aşağı dönmüş şekildedir. Başı pelvise yerleşmiştir ve yüzü anne adayının omurgasına yani sırtına dönüktür. Bebeğin bu duruşu, normal doğumun gerçekleşmesi için en ideal pozisyondur.
Ancak bazı bebekler 39 haftada normal doğum pozisyonuna geçmeyip hala oturur pozisyonda yani ayak gelişte olabilir. Bebeklerin yaklaşık yüzde 6’sı doğum zamanı geldiğinde baş kısmına dönmez ve ayak gelişi olarak kalabilir.
Bebeklerin anne karnındaki duruşu, bazen doğum şekline ve zamanına karar vermede etkili olabilir. Böyle durumlarda normal doğumun mümkün olup olmadığı konusunda doktor kontrolü gerekebilir. Anne karnında hala baş aşağı dönmeyen bebeğin dünyaya gelmesi için en sağlıklı yolun hangisi olduğuna doktor karar verecektir.
Hamileliğinizin 39 haftasına geldiyseniz artık her an doğum başlayabilir demektir. Bebeğinize her an kavuşabilirsiniz. Az bir vaktiniz kaldı. 39 haftalık gebelikte bebeğinizin organları dış dünyada tam kapasite çalışacak hale geldi ve şu anda karnınızda bağışıklık sistemi güçlenmeye devam ediyor.
Hissedeceğiniz doğum sancısı veya kasılmalar doğumun başladığına dair işaret olabilir. Bu yüzden doğum belirtilerinin neler olduğunu bir kez daha hatırlayıp, bunları yaşamaya kendinizi hazırlayın.
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.