Hamileliğinizin 38. haftasında bebeğiniz gibi vücudunuz da merakla beklenen o anı yani doğumun başlayacağı zamanı bekliyor. Unutmayın ki hangi doğum türünü seçerseniz seçin güvenli, huzurlu ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirmeniz çok önemli. Bu süreçte doğuma ve bebeğinize en iyi şekilde hazırlanmak için ise bazı noktalara özellikle dikkat etmelisiniz. İşte size birkaç önemli hatırlatma…
Hamileliğin 9. ayı, anne karnındaki bebeğin 36. haftasında başlar ve 40. haftada tamamlanır. Hamileliğinizin 38. haftasında 9. ayın içinde bulunuyorsunuz. Buna göre 38 hafta 1 günlük gebelik de hamileliğin 9. ayı içinde yer alır.
Evet, hamilelikte 38. hafta ve sonrasındaki doğumlar normal kabul edilir. 38. haftadaki doğum, erken doğum değil, zamanında doğum olarak tanımlanır. Bazı bebekler 38 haftalık iken doğarken, bazı bebekler 41-42 haftada dünyaya gelebilir.
Hamileliğinizin 38 haftasıyla birlikte artık sizin de bebeğinizi kucağınıza almaya az bir zaman var. Bu süreci aksatmadan doktor kontrollerine giderek ve doğum belirtilerini iyi bilip bunları vücudunuzda takip ederek sakin ve planlı şekilde geçirebilirsiniz. Doğum belirtileri konusunda bilinçli olmanız çok önemli. Aynı zamanda bu belirtileri yaşamaya başladığınızda, zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçerek hastaneye gitmeniz de sağlıklı bir doğum için büyük önem taşıyor.
Evet, hamileliğin 38. haftasında bazı anne adaylarında ishal görülebilir. Doğuma hazırlanan vücutta kaslarla birlikte rektum bölgesindeki kaslar da gevşer ve bu durum ishale neden olabilir. Aynı zamanda doğuma hazırlayan ve servikste açılmayı sağlayan hormonların seviyelerindeki artış, dışkıyı yumuşatarak ishale sebebiyet verebilir.
İshal doğumun başlangıcı için bir işaret olabilir ve doğum başlamadan hemen önce görülebilir. Eğer 38. haftada ishal sorunu yaşıyorsanız bebeğinizi kucağınızı almaya çok az zaman kaldı denebilir. Bu süreçte bol su içmeye özen gösterin ve zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi verin.
38 hafta gebelik, doğum sancılarının görülme ihtimalinin yüksek olduğu bir zamandır. Gerçek doğum sancıları genellikle gebeliğin 38. ve 42. haftaları arasında gerçekleşir ve normal doğumun olması ancak gerçek doğum sancısı ile mümkün olur.
Doğumun başladığının bir belirtisi olan sancıları bazı anne adayları yalancı kasılmalar ile karıştırabilir. Doğum sancıları düzenli aralıklarla tekrarlayan şiddetli sancılardır. Gerçek doğum eyleminin en önemli özelliği, kasılmaların düzenli aralıklarla olmasıdır. Şiddeti zaman içinde giderek artar. Yalancı kasılmalar ise düzensiz, sıklığı değişken ve daha çok karnın ön kısmında hissedilir. Dinlenince geçer ve rahim açılmasına sebep olmaz.
Eğer kasılmalarınız belli bir düzene girmişse ve istirahatle geçmiyorsa bunlar gerçek doğum sancıları olabilir. Doktorunuzu arayarak sancılarınız hakkında mutlaka bilgi vermelisiniz.
Hamilelik sürecinde olduğu gibi 38. haftada da anne adayının, bebeğinin hareketlerini takip etmesi önemlidir. Çünkü bebeğin anne karnında hareket etmemesi sağlık açısından bazı riskli durumların habercisi olabilir.
Bebeğin içinde bulunduğu suda azalma varsa, bebeğe plesantadan yeterli kan akımı geçişi olmuyorsa bebek hareketleri azalabilir. Öte yandan anne karnındaki bebek, bu haftalarda günün belli zaman dilimlerini uyuyarak geçirir. Eğer bebek anne karnında uyku periyodu içindeyse hareket etmez. Ayrıca hamileliğin son haftalarına doğru bebeğin rahim içindeki yeri azalıp daraldığı için hareketleri de bir miktar azalabilir.
Bazen anne adayları günlük aktiviteleri sırasında bebeğin hareketlerini hissetmeyebilir. Siz de böyle bir durumla karşılaşırsanız bebeğinizin hareketlerini gözlemlemelisiniz. Eğer açsanız karnınızı doyurup, tatlı yiyin ve sessiz bir odada bebeğinizin hareketlerini hissetmeye ve her hareketi saymaya başlayın.
Genelde bebek hareket takibi, 2 saat içinde 10 hareketin sayılması şeklinde yapılır. Eğer bu süre içinde karnınızda bir hareket olmadıysa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doktorunuz bebeğinizin kalp atışı, çevresindeki sıvı miktarı ve hareketlerini kontrol ederek bebeğinizin genel sağlığını öğrenebilir.
Son haftalarda ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde bazı şişlikler olması normal. Ancak bu şişliklerden daha fazlasını yüzünüzde veya göz çevrenizde görürseniz veya aniden kilo aldıysanız,
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.