Tebrikler, 36. haftaya yani 9. ayınıza hoş geldiniz. Miniğinizin gelişimini ve büyüme serüvenini büyük bir heyecanla izlediniz ve mutlu sona çok yaklaştınız.
Hamileliğin büyük kısmını tamamlayıp son haftalara gelmişken, kendinizi hem fiziksel hem de duygusal olarak biraz yorgun hissedebilirsiniz. Ancak unutmayın ki hamilelik yolculuğunda tek başınıza değilsiniz, eşiniz de karnınızdaki miniğinizi merakla kucağına almayı bekliyor. Haydi, eşinizin de heyecanını hissederek doğum öncesi son planlarınızı gözden geçirin, birbirinizle bol bol konuşup ortak mutluluğunuzu paylaşın. Bu sizin hem rahatlamanızı hem de moralinizin ve enerjinizin yükselmesini sağlayacaktır.
Hamileliğinizin 36 haftasında bebeğinizin cilt altı yağ depolama süreci devam ediyor. Bu da kilosunun daha da artmasını sağlıyor. Peki anne karnında 36 haftalık bebek kaç kilo olur? Bebeğiniz şu an yaklaşık 2,7 kg ve boyu 47 cm. Artan kilosu ve boyuyla 36 haftalık bebeğiniz bir papaya büyüklüğüne ulaştı denebilir.
Hamileliğin 9. ayı, anne karnındaki bebeğin 36. haftasında başlar ve 40. haftada tamamlanır. Hamileliğinizin 36. haftasında siz de 8. ayınızı bitirip, 9. ayınıza girmiş bulunuyorsunuz. Bu haftadan sonra doğuma az zaman kaldığı için doktor muayene ve kontrolleri daha da sıklaşacak. Doktorunuz hamilelik muayenesi için sizi her hafta çağırabilir.
Doktorlar hamilelik ve doğum hesaplamasını ay ile değil hafta ile yapmayı tercih eder. 40 haftalık hamilelik serüveninin 36. haftasındasınız. Yani süreç normal şekilde ilerlerse ve eğer planlı bir doğum olmazsa sevimli miniğinizi kucağınıza almanıza 4 hafta kaldı. Ancak bazı durumlarda doğumun daha erken gerçekleşmesinin de mümkün olabileceğini unutmamalısınız.
Evet, 36 haftalık doğan bebek prematüre olarak kabul edilir. Hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlara erken doğum, doğan bebeklere de prematüre bebek denir. Bu hafta bitmeden doğum yaparsanız, bebeğiniz prematüre olarak adlandırılacak. Bu haftadan sonra yani 37. haftada doğum yaparsanız bebeğiniz ‘normal doğan bebek’ olarak kabul edilecek.
Bazı anne adayları erken doğum belirtileriyle birlikte doğum yapabilir. Erken doğumların yüzde 70’i hamileliğin 34 ila 37. haftaları arasında gerçekleşir. 34. hafta ve sonrasında gerçekleşen doğumlarda dünyaya gelen bebeklerin yaşama şansı yüksek olabilir.
Genellikle 36. haftada bebeğin ciğerleri, rahmin dışında herhangi bir yardım almadan, nefes alacak kadar olgunlaşmış olur. 36 haftalık doğan bebekler genellikle sorunsuz ve çok az bir bakım ile yaşamını kolaylıkla devam ettirebilir.
Bebeğin normal yoldan doğabilmesi için gerekli olan en önemli etken, rahim ağzındaki açılmadır. Bebeğin anne karnından çıkabilmesi için rahim ağzının gerekli olan ölçüde genişleyip açılması gerekir.
Doğum sırasında rahim ağzı kasılmalarla birlikte açılmaya başlar ve bebeğin başının doğmasına izin verecek şekilde yaklaşık 10 cm açılır. Genellikle rahim ağzı açıklığı 10 cm’ye ulaştığında, doğum başlamış demektir.
36 haftalık gebelikte açılma olabilir. Düzenli kasılmalar ile rahim ağzında açılma olması, erken doğum habercisidir. 36 hafta hamilelikte 1 cm açılma olsa bile doktora başvurmak gerekir. Doktor yapacağı muayeneyle rahim ağzınızdaki açıklığı rahat bir şekilde ölçebilir.
Hamileliğin 36. haftasında alt karın bölgenizde hafif kasılmalar hissedebilirsiniz. Bunlar vücudunuzun doğumun başlaması için yaptığı hazırlık olabilir. Bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir ve bu dönemde yaşanması normaldir. Kasılma pratiği olarak yorumlanan bu kasılmalar, doğumu gerçek olarak başlatacak özellikte değildir.
Ancak bir de gerçek doğum sancıları yaşayabileceğiniz ihtimalini unutmamanız gerekir. Bu haftalarda erken doğum belirtisi olan doğum sancılarının özellikleri, Braxton Hicks kasılmalarından farklıdır. Braxton Hicks kasılmaları ağrıya yol açmaz. Ayrıca kasılma ya da ağrı, pozisyon değiştirildiğinde genellikle geçer. Yalancı kasılmalar düzensizdir ve sıklığı artmaz. Ancak gerçek doğum kasılmaları, her 10 dakikada bir ya da daha sık gerçekleşir. Kasılmaların sıklığı ve şiddeti de giderek artar. Böyle bir durumda doktorunuzla hemen iletişime geçmelisiniz.
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.