Op.Dr. Günnur Yüce MENÜ

31. Hafta

31. Hafta

Haftalar giderek ilerliyor ve doğum tarihi yaklaşıyor. Peki siz miniğinizle buluşacağınız bu özel güne kendinizi ne kadar hazır hissediyorsunuz?

Hamileliğin 31. haftası, bu hazırlığa başlamak için ideal bir zaman. Son haftalara doğru aklınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırarak, doğuma ruhen hazırlanabilirsiniz.

Doğuma pozitif duygularla hazırlanmaya öncelikle bir doğum planı yaparak başlayabilirsiniz. Doğum ve doğum sırasında olmasını istediklerinizi düşünün ve netleştirin. Ayrıca doğum yapacağınız hastaneyi şimdiden ziyaret etmeniz doğum süreciyle ilgili sizi rahatlatabilir. Aklınızdaki tüm soru işaretlerini doğum yapacağınız hastanedeki kadın doğum hemşireleriyle ve kadın doğum doktorunuzla paylaşmanız, sizin doğuma ruhen hazırlanmanızı kolaylaştırabilir. Hatta hastane odasını görmeniz, doğumun olacağı güne ait yapılacak rutin işlemleri öğrenmeniz, emzirme ve bebek malzemeleriyle ilgili bilgiler edinmeniz, kaygılarınızı azaltacağı gibi size güven de verecektir.

31 haftada bebek nasıl görünür?

31 haftalık gebelik, hamileliğin 7. ayına denk gelir. Hamileliğin 7. ayı, 28. haftada başlar ve 31. haftanın sonunda biter. Yani siz de bu haftayla birlikte 7. ayınızı bitirip gebeliğinizin 8. ayınıza adım atacaksınız.

  • Şu an bebeğinizin boyu yaklaşık 41 cm ve ağırlığı 1,45 kg. Bir Hindistan cevizi büyüklüğüne ulaşan bebeğiniz hala kilo alıyor ama boyunun uzaması biraz yavaşladı.
  • Bebeğinizin görüntüsü minik bir insan formatında. Başı ve gövdesi artık birbiriyle daha orantılı. Yüzü netleşiyor ve görünüşü yenidoğan bir bebeğe artık daha çok benziyor.
  • Bebeğinizin cilt yüzeyindeki Lanugo isimli ince tüyler kayboluyor. Beyaz kremsi yapısıyla bebeğin ilk koruma kalkanı olan, bağışıklık sistemini güçlendirici Verniks Kazeoza tabakası da cildinin üzerinde iyice kalınlaştı.
  • Rahminizdeki sıvı miktarı artıyor. Bebeğiniz doğana kadar bu amniyotik sıvıyı içine çekmeye ve yutmaya devam edecek. Ve idrar olarak vücudundan atacak.
  • Bebeğinizin göz pigmentleri gelişiyor. Ama gözlerinin gerçek rengine ulaşması doğumdan sonraki aylarda olacak.
  • 31 haftalık bebeğinizin üreme sistemi de gelişiyor. Bebeğiniz kız ise bu haftayla birlikte iç genital organı son şeklini alır ve klitoris iyice belirginleşir. Bebeğiniz erkek ise testisleri erbezlerinin yanına doğru harekete geçer.

31 haftalık bebek neden hareket etmez?

Anne karnındaki 31 haftalık bebek, rahimdeki alanı eski haftalara göre biraz daralsa da yine gününü hareketli geçirir. Her bebeğin uyuduğu ve uyanık kaldığı zaman dilimleri farklılık gösterir.  Uyanık olduğu zamanlarda hareketlerine devam ederken, uyuduğu zamanlarda hareketsiz kalır. Siz de gün içinde bazı zaman dilimlerinde bebeğinizin hiç hareket etmediğini hissedebilirsiniz. Bebeğinizin gece ve gündüz 20 ila 40 dakikalar arasında değişen kısa uyku dönemleri olur. İşte uyuduğu bu zaman dilimlerinde bebeğinizin hareket etmemesi normaldir.

Bebeğin hareketsiz olması, uyku dışında başka sebeplerle de olabilir. Bebeğin hareketli olması onun sağlıklı olduğunun bir işaretidir. Anne adaylarının bebek hareketleri ile bebek sağlığı arasındaki ilişkiyi akılda tutarak, karnının içindeki hareketliliği özellikle takipte olması bu nedenle önemlidir.

Bebeğin 2 saat içinde anne karnındaki hareket sayısı en az 10 olmalıdır.  Bebeğinizin hareketini her zamanki sıklığının dışında hissetmediyseniz, ilk yapmanız gereken hareketlerini saymaktır. Bunun için öncelikle bir şeyler yiyerek, sakin bir odada uzanıp dinlenin. Bebeğinizin kaç kez hareket ettiğini takip edip sayın. Eğer bebeğiniz karnınızda uzun süre hareket etmediyse, genel sağlık durumunun takibini yapmak için doktorunuza başvurmalısınız.

 

31 haftalık bebek hangi pozisyondadır?

Hamileliğin 31. haftasında bebek, anne karnında bacaklarını göğsüne çekmiş klasik fetal pozisyonunda durur. Bu pozisyondaki bebek, doğuma yaklaştıkça anne karnındaki duruşunu yavaş yavaş baş aşağıya doğru değiştirir. Sizin de bebeğiniz bu haftalardan itibaren makat pozisyonundan baş pozisyonuna dönmeye başlamış olabilir. Henüz baş aşağıya dönmediyse de önümüzdeki haftalarda pozisyonunu değiştirme ihtimali yüksektir.

31 haftalık doğan bebek yaşar mı?

Doğumun 24-36 haftalar arasında olması, erken doğum olarak adlandırılır. Bebeklerin doğumun son 3 ayında erken doğmaları halinde yaşama şansı genelde yüksektir. 31 haftalık doğan bebek de yaşayabilir. 31 haftalık doğan bebeğin akciğerlerinde küçük hava yollarının çoğu yerini almış olur. Aynı zamanda küçük hava keseciklerinin sayısı da artmıştır. Bu hava keseciklerinin içindeki yüzey basıncını azaltan surfaktan maddesi de oluşmaya devam eder. Tüm bu gelişmeler 31 haftada erken doğan bebeğin tıbbi yardımla yaşamasına imkan verir.  Böyle bir durumda bebeği hayatta tutacak önlemler alınıp yaşam desteği sağlanması önem taşır.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Bebeğiniz hızlı bir şekilde gelişiyor ve kilo almaya devam ediyor. Bu aşamada yorgun ve nefessiz hissetmeniz yaygın ve normal bir durum.
  • Bunun yanı sıra nefessiz hissetmek bu aşamada sık yaşanıyor olsa da nefes darlığı bir anemi belirtisi olabilir. Anemi demir eksikliği nedeniyle olur. Daha çok hamilelik süresince yaşanır. Çünkü kanınızda alyuvarlarınızı seyreltecek çok daha fazla sıvı vardır. Anemi, diyetinize demir kaynağı besinler ve yan ürünler ekleyerek kolayca tedavi edilebilir. Bu konuda endişeliyseniz doktorunuzla konuşabilirsiniz.
  • Göğüslerinizde Kolostrum yani “ilk süt” akıntısı fark etmiş olabilirsiniz. Öyleyse, kıyafetlerinizi korumak için sutyeninizin içine emzirme pedi sıkıştırmayı deneyin. Şuan ki sutyeniniz çok sıkıysa emzirme sutyeni alabilirsiniz. Normalde kullandığınız sutyen ölçüsünün bir büyük boyunda bir emzirme sutyeni alın.

31 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli?

Hamileliğinizin her anında olduğu gibi 31. haftasında da bazı dikkat etmeniz gereken konular bulunuyor. Doğuma kadar olan süreci sağlıklı geçirebilmek için özellikle şu noktalara özen göstermelisiniz;

  • Bu haftada bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başladı ve kalsiyum ihtiyacı her zamankinden daha fazla. Bu ihtiyacı karşılamak için beslenmenize daha çok özen gösterip, kalsiyum açısından zengin besinleri tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Meyve ve sebzelerinizin mevsime uygun ve taze olmasına özen gösterebilirsiniz.
  • Doğuma yaklaştıkça karnınız gibi göğüsleriniz de büyür. Normal olan bu değişime uygun olarak kullandığınız sutyenleri de zamanla değiştirebilirsiniz. Rahat, sıkmayan ve balensiz sutyenler tercih edebilirsiniz.
  • Rahminiz büyüdükçe bağırsaklara baskı yapar ve bu da hamileliğinizin son aylarında kabızlık yaşama riskinizi artırır. Bu nedenle bol sıvı tüketmeye, fırsat buldukça her gün kısa yürüyüşler yapmaya ve posalı lifli gıdalara ağırlık vermeye dikkat etmelisiniz.
  • Gebelik ilerledikçe kendinizi daha çok yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda günlük rutininiz içinde dinlenecek minik aralar vermeniz çok önemli. Hem bedenen hem de ruhen rahatlama için kendinize kısa da olsa dinlenme fırsatları yaratabilirsiniz.
  • Eğer hamileliğiniz normal seyirde gidiyorsa doktorunuzdan onay alarak seyahat edebilirsiniz. Ancak uzun bir araba yolculuğuna çıkacaksanız her iki saatte bir mola verip kısa bir yürüyüş yapmanız size iyi gelecektir.
  • Eğer ayaklarınız ve bilekleriniz şişiyor ve acıyorsa ayakkabılarınızı değiştirebilir ve rahat ayakkabı giymeyi tercih etmelisiniz.
  • Hamilelik süresinde egzersiz yapmanın faydalarını yaşayabilirsiniz. Ancak bu egzersizleri doktorunuza danışarak ve aşırıya kaçmadan yapmalısınız.
  • 31 haftalık gebelikte bir diğer dikkat etmeniz gereken konu, ani ve keskin hareketlerden kaçınmanız ve acele etmeden sakin aktiviteler yapmanızdır. Ayrıca doğuma kadar da ağır kaldırmamaya dikkat etmelisiniz.

SOSYAL MEDYADA BİZ

BLOG

Op.Dr. Günnur Yüce Op. Dr. Günnur YÜCE Kadın Hastalıkları ve Doğum
0(312) 514 6874