Op.Dr. Günnur Yüce MENÜ

30. Hafta

30. Hafta

Hamileliğinizin 30. haftasında karnınızdaki hareketlilik devam ediyor değil mi? Bebeğinizin son haftalarda giderek hissettiren tekmelerinin yanında arada bir tekrarlayan hıçkırıklarını da hissediyor olabilirsiniz.

Merak etmeyin bu gayet normal ve sağlıklı bir durum. Miniğiniz büyüyor ve hıçkırması da bunun bir işareti. Karnınızın art arda sanki kalp atışı gibi ritmik olarak atması, bebeğinizin bir nevi ilk solunum hareketlerini oluşturuyor. Doğum sonrasında başlayacak olan solunum için bebeğinizin diyaframı hazırlık yapıyor. Hıçkırık ile bebeğinizin ciğerleri ve solunum kaslarının yanı sıra emme refleksi de gelişiyor. Buna alışsanız iyi olur, çünkü hamileliğinizle ilgili tatlı anılardan biri olacak bu minik hıçkırıkları, önümüzdeki haftalarda da hissetmeye devam edeceksiniz.

30 haftalık bebekte neler olur?

  • Şu an bebeğiniz yaklaşık 40 cm boyunda ve 1,3 kg ağırlığında.
  • Minik ayak tırnakları çıkmaya başlarken, beyni ve akciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor.
  • Şimdiye kadar bebeğinizin beyin yüzeyi pürüzsüzdü. Fakat şimdi karakteristik oluklar ve çukurlar oluşmaya başladı.
  • Artık bebeğinizin vücut sıcaklığını beyni ve yeni yağ hücreleri düzenlemeye başlıyor. Bundan önce bebeğinizin vücudunu kaplayan Laguna denen yumuşak tüyler yok olmaya başladı.
  • Bebeğinizin kemik ilikleri, alyuvar hücreleri üretimi görevini üstlendi. Bu bebeğiniz için önemli bir adım çünkü bu onun doğduktan sonra kendi gelişimini sağlayabileceği anlamına geliyor.

 

30 haftalık gebelikte annede neler olur?

  • Bu günlerde biraz yorgunluk hissediyor olabilirsiniz, özellikle uyku problemi yaşıyorsanız. Zaman zaman dengenizi kaybediyor bile olabilirsiniz. Karnınızda büyüyen bebeğinizle birlikte, artık biraz daha ağırlaştınız. Ayrıca hormon değişimleriniz sebebiyle, bağ dokularınız gevşedi ve dengenize destek olan eklemleriniz güçsüz kaldı.
  • Ruh hali değişimleriniz devam ediyor. Rahatsızlık veren semptomlar ve hormonal değişimler duygusal iniş çıkışlara sebep oluyor.
  • Doğumunuzun nasıl gerçekleşeceği ya da nasıl bir ebeveyn olacağınız konusunda endişelenmeye başlamış olabilirsiniz. Ama bu hislerle baş etmekte zorlanıyorsanız ya da gerginlik ve huzursuzluğunuz artıysa doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Hamileliğin bu son aşamasında idrar yolları sorunları yaşayabilirsiniz. Özellikle idrar yaparken yanma hissinin yaşandığı sistit görülebilir. İdrar yolları enfeksiyonu geçirdiğinizi düşünüyorsanız geciktirmeden doktorunuza danışın. Bolca su içmeniz ve ihtiyaç hissettikçe tuvalete gitmeniz enfeksiyonu atmak için önemlidir.

30 haftalık bebeğin 2 kilo olması normal midir?

Hamilelikte haftalar ilerledikçe, bebeğin kilosunda da artış görülür. Genellikle 29. haftada 1 kilonun üzerine çıkan anne karnındaki bebek, 30. haftadan sonra daha fazla kilo olmaya başlayabilir. Her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterse de genelde 30 haftalık bebeğin kilosu yaklaşık 1,3 kilogramdır. Bebeğin 2 kiloya ulaşması, 33-34. haftadan sonrasını bulabilir. 30 haftalık bebeğin 2 kiloya ulaşmasının nedenleri hakkında detaylı bilgi almak için doktora danışılabilir.

Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır?

Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.

Anne karnındaki bebek yaklaşık olarak 35. haftada 2,5 kilograma, 36. haftada 2,7 kilograma, 37. haftada 2,8 kilograma, 38. haftada 2,9 kilograma, 39. haftada 3,4 kilograma, 40. haftada ise 3,5 kilograma ulaşır.

Sağlıklı doğan bebeklerin doğum kilosu 2,5 ila 4 kilogram aralığında değişir. Ancak tüm bebeklerin anne karnında aynı gelişimi göstermemesi nedeniyle kilosunun da farklı olacağı unutulmamalıdır. Haftalar içinde alınan ve doğumda erişilen kilo miktarı, bebekten bebeğe hatta cinsiyete göre değişebilir.

SOSYAL MEDYADA BİZ

BLOG

Op.Dr. Günnur Yüce Op. Dr. Günnur YÜCE Kadın Hastalıkları ve Doğum
0(312) 514 6874