Haftalar ilerliyor ve siz hamileliğinizin 4. ayını da tamamlamak üzeresiniz. 17. hafta, gebelikte 4. ayın son haftasıdır. Bu haftayla birlikte orta üç aylık dönemi yani ikinci trimesteri bitireceksiniz.
Karnınız da giderek büyüyor. Karnın alt kısmındaki şişlik belirginleşti. 17. haftalık hamile göbeğiyle artık herkes karnınızda bebek olduğunu anlayabilir. İlerleyen haftalarda karnınız daha da büyüyecek, öyle ki siz bile nasıl bu kadar büyüdüğüne şaşıracaksınız.
Hamile kıyafetleri almaya başlamak için en uygun haftadasınız. İşte bu süreçte gardrobunuzdaki rahat kıyafetleri mevsime uygun olarak biraz daha çeşitlendirebilirsiniz. Unutmayın rahat kıyafetler giymeniz hem rahat hareket etmeniz hem de kan dolaşımının sağlıklı olması için oldukça önemli.
Anne karnında 17 haftalık bebek nasıl olur?
Saçları, kaşları ve kirpikleri uzuyor. Ağzını açıp kapatabiliyor. Kapalı olan gözlerini kıpırdatabiliyor.
Bebeğiniz de sizinle birlikte kilo alıyor ama henüz vücudunda yeterli yağ yok çünkü yağı depolayan doku yeni oluşmaya başladı.
Bebeğinizin içindeki tüm majör sistemler oluşmak üzere. 17. haftada, kalbi dakikada 140-150 defa atabiliyor.
Solunum sistemi gelişiyor; bebeğiniz göğsü solunum hareketleri ve nefes alma denemeleri yapıyor.
El ve ayak tırnakları bu gebelik haftasından itibaren daha da uzuyor.
Kemik gelişimi için önemli bir kaynak olan kalsiyumu sizden depolamaya başladı.
Göbek kordonu büyüyor ve güçleniyor.
Kıkırdak yapıları sertleşirken kemik oluşumu da devam ediyor.
17 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir?
Bebeğiniz 17 haftada bir ayva boyutuna ulaştı. Boyun ve kalça arasındaki uzunluğu ortalama 13-14 cm. Boyu önceki haftanın neredeyse iki katı oldu. Artık daha hızlı büyüyor ve karnınızda daha fazla yer kaplıyor. Bu hafta boyunca daha gelişecek ve hemen hemen bir elin tamamen açılmış boyutuna ulaşacak.
Bebeğinizin ağırlığı da boyu gibi artıyor. 17 haftada yaklaşık 100-140 gram olan bebeğiniz, her geçen hafta biraz daha ağırlaşacak. Yağ dokusunun oluşmaya başlaması ağırlaşmasında etkili olacak.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
Dengesiz hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Göbeğiniz büyüdükçe yer çekim merkezi değişiyor. Bu yüzden zaman zaman ayaklarınız üstünde dengesiz hissetmenize neden oluyor. Düşmenize neden olabilecek durumlardan kaçının. Düz topuklu ayakkabı giyin.
Travmalar sizin ve bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Arabaya bindiğinizde, kemerinizi takmayı ihmal etmeyin. Kemerin alt kısmını göbeğinizin altında tutun ve belinizden omuzlarınıza uzanan kısmı göğüslerinizin arasına alın.
Gözlerinizde hala kuruluk hissediyor olabilirsiniz. Doktorunuza danışarak alabileceğiniz göz damlaları işe yarayacaktır. Lensleriniz sizi rahatsız ediyor olabilir. Gözlük kullanmaya başlamak sizi rahatlatacaktır.
Kilo almaya devam ediyorsunuz. Bu sizi önce endişelendirebilir. Ama iyi besinler almaya odaklanmalısınız.
Cildinizde bazı değişiklikler olabilir. Vücudunuzu hazırlamak için özellikle göğüs ve karın bölgesinde cildiniz esneyecektir. Bu durum kaşıntı yaratabilir. Fakat özel kremlerin yardımı ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Hatta hamilelik izlerinden bile korunabilirsiniz.
Hamileliğin devamında yüzünüzde koyulaşan veya kahverengi olan noktalar ya da kırmızı noktalar belirebilir. Bu noktalar genişleyen damarcıklardan kaynaklanıp, genelde doğumdan sonra kaybolurlar.
D Vitamini takviyesi zamanı
D vitamini sağlıklı hamilelik diyeti için önemli bir maddedir. Kalsiyum ve fosfat değerlerinizi dengeler ve bebeğinizin kemik gelişimini destekler. Eksiklik durumunda bebeğinizin kemikleri yeterince güçlenemeyebilir. Hatta bazı durumlarda ciddi sorunlara da neden olabilir.
D vitamini, bebeğinizin D vitamini rezervleri için de önemlidir çünkü ilk aylarında vücudu buna çok ihtiyaç duyar.
D vitamini en verimli şekilde, cildin güneş ışınlarına maruz kalmasıyla alınır. Ama bunu yapamıyorsanız D vitamini tüketiminizi belirli besinlerle destekleyebilirsiniz.