Op.Dr. Günnur Yüce MENÜ

15. Hafta

15. Hafta

Hamileliğin en rahat ve keyifli geçen haftalarından birindesiniz. 15. hafta, hamileliğin ilk dönemindeki sıkıntıların azaldığı, artık bebeğinizi daha çok hissedeceğiniz bir hafta. Hem artık karnınız biraz daha belirgin. Sadece vücudunuzda değil artık ayna karşısında da hamile olduğunuzu görüp mutlu olacağınız haftalar sizi bekliyor.

Siz gebeliğin 15. haftasında bunları yaşarken, bebeğiniz de karnınızdaki hummalı çalışmasını sürdürüyor.  Bu hafta itibarıyla bebeğiniz büyümesine hız katacak ve doktor kontrolündeki ultrason görüntüsüyle sizi şaşırtacak.

15 haftalık bebek anne karnında ne durumdadır?

  • haftada bebeğiniz artık bir portakal büyüklüğüne ulaştı. 15 haftalık bebeğin CRL’si kaç olmalı? diye merak etmekte haklısınız. Şu an bebeğiniz yaklaşık 10 cm boyunda. Ağırlığı da ortalama olarak 50-70 gram.
  • Kemikleri sertleşmeye devam ediyor. Bacakları kollarından daha uzun ve bütün eklemleri hareket edebiliyor.
  • Kulakları durması gereken yerden biraz daha yukarıda ama son hallerini almak üzereler.
  • Tat alma duyusu gelişiyor ve yüz kasları şekillendiği için bazı yüz ifadeleri yapabiliyor.
  • Bebeğinizin derisi hala çok ince. Karnınızın içine bakabilecek olsanız, derisinin altından kaburgalarının ve damarlarının göründüğünü fark edersiniz. Şu an oldukça aktifler ve uyanık kaldıkları zamanı vücutlarını hareket ettirip kaslarını uzatarak pratik yapmak için kullanıyorlar. Hatta başparmaklarını emmeye başlamış bile olabilir.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Bu noktada hamilelik hormonları vücudunuzda değişimler yaratmaya başlayacak, özellikle dişler ve dişetlerinde. Bakteri ve plak oluşumunda artış ve iltihaplanma yaşayabilirsiniz.
  • Burnunuzun daha fazla aktığını, daha fazla salya salgılandığını ve daha fazla terlediğinizi gözlemleyeceksiniz. Bunun sebebi vücudunuzda sıvı miktarının artmasıdır. Burun kılcalları genişlediğinden kanamaların görülmesi yaygındır.
  • Hamilelik boyunca bağışıklık sisteminiz zayıfladığından enfeksiyon ve soğuk alma gibi şikâyetleriniz olabilir. Birçok ilaç, hamilelik için güvenli olmadığından mutlaka doktorunuza danışarak kullanın.
  • Zihinsel açıdan hafızanızın eskisi kadar keskin olmadığını hissedebilirsiniz. Dikkat süreniz de kısalmış olabilir.
  • Bol bol sıvı alın. Şu an bol sıvı almanız her zamankinden çok daha önemli. Suya ilave olarak süt, meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdalar da tüketilmeli.
  • Fiziksel aktivitelerden sonra ve sıcak havalarda daha fazla sıvı tüketmeye dikkat edin.

15 haftalıkken cinsiyet belli olur mu?

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz o heyecanlı günden bugüne cevabını en çok merak ettiğiniz sorulardan biri de bebeğinizin cinsiyetinin ne olduğuydu. Her anne baba adayı gibi artık bebeğinizin kız mı erkek mi olduğunu öğrenmek istiyorsunuz. Evet, normal şartlar altında ultrason muayenesi ile 15 haftalık bebek cinsiyeti belli olabilir. Doktorunuz bebeğinizin pozisyonu müsaitse cinsiyetini söyleyebilir. Ancak kesin bilgi için 20. haftaya kadar beklemek daha doğru olacaktır. Çünkü 20. haftada bebeğin cinsiyeti ile ilgili bilgi kesinleşmiş olur.

SOSYAL MEDYADA BİZ

BLOG

Op.Dr. Günnur Yüce Op. Dr. Günnur YÜCE Kadın Hastalıkları ve Doğum
0(312) 514 6874