Op.Dr. Günnur Yüce MENÜ

12. Hafta

12. Hafta

Hamileliğin ilk 3 aylık sürecini yani 1. trimester dönemini bitirmeye çok az kaldı.  Doktorlar hamileliği haftalık olarak takip etmeyi tercih etmesine rağmen siz yine de ‘Anne karnında 12 haftalık bebek kaç aylıktır?’ diye merak edebilirsiniz. Hamilelik 40 hafta sürer ve hamilelik hesaplamasına göre 12. haftada siz 3 aylık gebesiniz demektir.

Bebeğinizi bu hafta ultrasonda daha net ve anlaşılır şekilde görebilirsiniz. Çünkü bebeğiniz artık minik bir insan görünümüne kavuşuyor. Peki 12 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir?, 12 haftalık bebeğin CRL si kaç olmalıdır? İşte gebeliğin 12. haftasında bebeğinizle ilgili merak ettiğiniz detaylar…

  • Bebeğinizin 12. haftada olması gereken CRL değeri yani başının tepesinden kalçasına kadarki uzunluğu 45 mm ila 84 mm arasında. Ağırlığı ise yaklaşık 14 grama ulaşan miniğiniz, artık büyükçe bir erik kadar.
  • Yüzü insan yüzüne benzemeye başlıyor. Gözleri yerlerini aldı, kulakları şekilleniyor. Saçları uzamaya, yumuşak el ve ayak tırnakları oluşmaya başladı.
  • Ağzında, sonrasında süt dişleri olacak 20 küçük tohumcuk oluşuyor.
  • Ses telleri doğduktan hemen sonra kullanılmak üzere tamamlandı.
  • Bazı kemikleri sertleşmeye başlıyor. Henüz hissetmemiş olabilirsiniz ama uyanık olduğunda başparmağını emebiliyor, hareket ediyor ve tekme atabiliyor.
  • Sindirim sistemi çalışıyor ve sindirim kasları esnemeye başlıyor. Buna doğduktan sonra, yediklerini bağırsaklarından itebilmek için ihtiyacı olacak.
  • Vücut gelişimi tamamlanmak üzere. Artık organlarının olgunlaşacağı dönem başlayacak ve bu süreç tam 28 hafta sürecek.
  • Kemik ilikleri akyuvarları üretmekle meşgul. Akyuvarlar onu doğduktan sonra enfeksiyonlara karşı koruyacak.
  • Bu ay yapılacak tahlillerde, bebeğinizin kalp atışlarını duyabileceksiniz.

 

12. haftalık gebelikte annede neler olur?

  • Son günlerde çabuk yoruluyorsunuz, çünkü hem bebeğinizin hem de vücudunuzun oksijen ihtiyacı artıyor, bu da size yorgunluk hissi veriyor.
  • Yorgunluğun bir diğer sebebi de kansızlık. Bu hafta içinde doktorunuzun tavsiyesiyle tam kan sayımı yaptırabilir, vücudunuzda eksilen vitamin ve mineraller varsa demir takviyesi alabilirsiniz.
  • Mide ekşimesi yaşamaya devam ediyorsunuz. Yattığınızda mide asidi yemek borunuzu aşabilir; yanmaya neden olan sebep bu.
  • Hamileliğin 12. haftasında rahim, artık pelvisten yani kemik çatıdan yukarı doğru çıkmaya başlıyor ve mesane üzerindeki baskı azalıyor. İşte bu yüzden de şimdiye kadar hissettiğiniz sık idrara çıkma isteğiniz azalmakta. Bu durum son 3 aya kadar bu şekilde devam edecek.
  • Bulantı ve kusmalarınız artık eskisi kadar çok olmasa da bu defa da baş dönmesi ve baş ağrıları yaşayabilirsiniz. Vücudunuzda dolaşan kan hacminin artması nedeniyle başınız şu dönemde biraz daha çok ağrıyabilir.
  • Cildinizdeki koyu lekelenmeler sizi endişelendirmesin. Bunlar 12. haftada vücudunuzda fazla miktarda melanin üretildiği için oluşuyor. Bu lekeler doğumdan sonra yok olur veya renkleri açılır.
  • Beyaz, kokusuz ve şeffaf vajinal akıntılarınızda da bir miktar artış olabilir. Bunun da nedeni, hamilelikte östrojen hormon artışı ve vajinal bölgenin kan dolaşımının artması. Eğer akıntının koku, renk ve yapısında bir değişiklik olursa mutlaka doktora danışmayı unutmayın.
  • Gebelikten olumsuz yönde etkilenen yerlerden biri diş etleri. İlerleyen dönemde diş ağrısı çekmemek için diş hekiminden randevu almanızda fayda var. Hatırlatalım, bu haftalar diş kontrolü için oldukça uygun.

12 haftalık gebelikte göbek çıkar mı?

  1. haftada artık karnınız belirmeye başladı. Bu haftadan itibaren yavaş yavaş karnınızın büyüdüğüne şahit olacaksınız. Ancak unutmayın ki aynı gebelik haftasında olan anne adaylarının dıştan bakıldığında görünümü birbirinden çok farklı olabilir. Aynı gebelik haftasında olmalarına rağmen bazı anne adaylarının karınları daha büyük, bazılarının daha küçük görünebilir. 12. haftayla birlikte, özellikle ilk hamileliğiniz değilse, gebelik kıyafetlerinizi giymeye başlamış olabilirsiniz.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

12 haftalık cinsiyet öğrenilir mi?

Bebeğinizin genital organları hamileliğin 8. haftasında gelişmeye başladı ve cinsiyete dair ilk bulgular 12. haftadan sonra ortaya çıktı. Bu nedenle 12. haftada bebeğinizin üreme organı, ultrason muayenesinde belirgin bir şekilde görülemeyebilir. Ayrıca bu haftalarda bebeğinizin anne karnındaki pozisyonu, doktorun cinsiyet tahmini yapmasına izin vermeyebilir. Bu yüzden 12 haftada cinsiyet tahmini ne kadar doğru?’ sorusu için, cinsiyetin kesin bir doğruluğu olmadığı söylenebilir. 12. hafta hamilelikte bebeğinizin cinsiyetini görebilmek ve öğrenebilmek için birkaç hafta daha beklemeniz gerekebilir.

12 haftalık gebelikte bebek hissedilir mi?

12 haftalık bebeğiniz hızlı bir gelişim sürecinde olmasına rağmen karnınızda hissedeceğiniz büyüklüğe gelmiş değildir. Bebeğinizin hareketlerini henüz hissedemeyebilirsiniz. Gelecek haftalarda kilo alıp boyu uzayacak olan bebeğinizin kendini hissettirmesi, 16. haftadan sonrayı bulabilir.

Hamileler 12 haftada ne yemeli?

Bebeğiniz ve sizin için hamilelik sürecinde, ‘neyle’, ‘ne kadar’ ve ‘nasıl’ beslendiğiniz büyük önem taşıyor. Hızla büyüyen bebeğinizin, hamileliğin bu döneminde plasenta yoluyla sizin tükettiğiniz besinlerle beslendiğini unutmayın ve sağlıklı beslenme düzenine sadık kalmaya özen gösterin.

SOSYAL MEDYADA BİZ

BLOG

Op.Dr. Günnur Yüce Op. Dr. Günnur YÜCE Kadın Hastalıkları ve Doğum
0(312) 514 6874