Genital bölgenin de estetiği mi olur diye düşünenler olabilir. Mahremiyeti, gözlerden uzak oluşu, çoğu kişi tarafından da üzerinde konuşmanın ayıp kabul edilmesi nedeniyle genellikle ihmal edilen ve görmezden gelinen genital bölge en az vücudumuzun diğer bölgeleri kadar önemli, bir o kadar özel ve değerli bir bölgedir.
Genital bölgeyi oluşturan iç ve dış genital organlar da diğer organlarımız gibi kas, deri, bağ ve yağ dokusu gibi dokulardan oluşur. Yaş almak, kilo değişiklikleri, yerçekimi, fiziksel travmalar (ağır iş yükü, gebelik, doğum, hatta cinsellik vs.), hastalıklar gibi etkenler vücudumuzun diğer bölgelerini etkilediği gibi genital bölgeyi de etkiler. Sonucunda da gerek yapısal gerek fonksiyonel olarak hoşa gitmeyen değişiklikler olabilir. Hoşa gitmeyen derken bazen vücudumuzda oluşan değişiklikler kimini fiziksel ve ruhsal olarak rahatsız eder kimini de etmez. Dolayısıyla estetik ve rekonstrüktif (düzeltici) işlemler kişinin ihtiyacına ve talebine göre gerekli veya gereksizdir, yani kişiye özeldir.
Kelime anlamı olarak insanda güzel duygusu uyandıran, yani güzellik duygusuna ve algısına uygun olandır. Tıbbi estetik uygulamalar da bir organı veya vücut bölgesini güzelleştirmek için yapılan uygulamalardır. Evrensel bazı güzellik kavramları olsa da güzellik anlayışı kişiye özeldir. Dolayısıyla yapılan güzelleştirme işlemlerinde kişinin güzellik kavramını doğru analiz edip, beklentilerine optimal cevap verecek şekilde uygulamak gerekir. Yani uygulamalar kişiye özel olmalıdır.
Doğuştan veya sonradan oluşan tüm şekil ve işlev bozukluklarının düzeltilmesi ile ilgili işlemlerdir.
Kelime anlamı olarak dokuyu gençleştirmek, güzelleştirmek ve yenilemek amacıyla bazı maddeleri kullanmaktır (krem, jel, ampul, serum vs.).
Bu uygulamaların hepsi ve lazer uygulamaları gibi yöntemler kişinin ihtiyacına yönelik olarak hekim tarafından belirlenir. Tek bir yöntem veya birkaçı kombine olarak uygulanabilir. Tabii ki öncelikle hastaya yapılacak işlemlerin ayrıntısı, komplikasyon ve başarı oranları, olası yan etkileri, etkinlik süresi, uygulama seans sayısı ve fiyatı gibi konularda bilgi verilmeli ve onam alınmalıdır. Hekim-hasta arasında karşılıklı güven oluşmalı, her şey açık ve net olmalıdır.
Vücudun diğer bölgeleri gibi genital bölgede de yaşla birlikte birtakım değişiklikler oluşabilir. Yine geçirilen gebelikler, doğumlar, operasyonlar sonucunda da görünüm ve fonksiyon olarak kişiyi rahatsız eden deformasyonlar meydana gelebilir. Bu operasyonların amacı da oluşan deformasyonların mümkün olduğu kadar düzeltilmesi, kişiyi görünüm ve fonksiyon bakımından hoşnut olacağı bir duruma getirmektir.
Gerek yapısal, gerekse yaş alma, gebelikler, doğumlar, travmalar gibi sonradan oluşan deformasyonlar kişiyi rahatsız ediyorsa imkanlar ölçüsünde düzeltilmelidir. Bu sayede hem kişinin özgüveni yerine gelecek hem de partneriyle olan cinsel yaşamı daha kaliteli olacaktır. Ayrıca bazı deformasyonlar, idrar şikayetlerine veya sık tekrarlayan vajinitler gibi sağlık sorunlarına da yol açmaktadır.
Bu işlemler cerrahi estetik uygulamalardır. Dolayısıyla operasyon öncesi bir hazırlık ve anestezi gerekir. Anestezi lokal olarak, yani sadece cerrahi işlem yapılacak alana uygulanabileceği gibi, genel anestezi şeklinde de olabilir. Bu, yapılacak işleme göre cerrah tarafından belirlenebileceği gibi, uygun koşullarda hastanın tercihi de göz önüne alınır. Lokal yani bölgesel anestezi ile yapılabilecek işlemler doktor ofisinde yapılabilir. Ancak genel anestezili işlemler için hastane koşulları gereklidir.
Öncelikle detaylı bir hikâye (anamnez) ile hastanın şikayeti, rahatsız olduğu konular ve beklentileri anlaşılmaya çalışılır. Ardından detaylı bir jinekolojik muayene ile sorunlar tespit edilip, çözüm önerileri hastaya sunulur. Bazı sorunlarda birden fazla çözüm seçeneği olabileceği gibi, kademeli birkaç işlem de gerekebilir. Hekim ve hasta uygulanacak işlemler konusunda konuşarak, olası komplikasyonlar ve süreç konusunda bilgilendirilmelidir. İşleme karar verildikten sonra da hazırlık aşamasına geçilir. İşlem genel anestezi altında yapılacaksa operasyon öncesi anestezi konsültasyonu yapılarak operasyona engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Yine belli kan testleri ile kanamaya meyil veya bulaşıcı hastalıklar açısından taramalar yapılır. Ameliyat bölgesinin değerlendirilmesi ile de operasyon öncesinde tedavi edilmesi gerekli enfeksiyonlar varsa onların tedavisi yapıldıktan sonra operasyon yapılmalıdır.
Genital bölge, doku olarak kendini hızlı tamir edebilen, yani vücudun diğer bölgelerine göre hızlı iyileşme kapasitesine sahip bir bölgedir. Yapılan ameliyatın türününe göre değişmekle birlikte 1-2 hafta içinde iyileşme ve 4-6 hafta içinde cinsel hayatın başlaması mümkün olabilir. Doku itibariyle ödeme yatkın bir bölge olduğu için ameliyat sonrası 24 saat boyunca aralıklı buz uygulaması gerekebilir. Sonraki süreçte de hekimin gerekli gördüğü ilaç ve bakım önerilerine dikkat etmek, dar, sıkı, sentetik hava aldırmayan kıyafetlerden ve ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir. İşlem sonrası belirlenen kontrolleri aksatmamak da oluşabilecek komplikasyonların erken fark edilmesi açısından çok önemlidir.
Bunlar medikal estetik uygulamalardır.
Cerrahi bir işlem yapmadan, dolayısıyla anestezi ve hastane şartlarına gereksinim olmadan, bir takım kozmetik maddeleri veya kişinin kendi dokularını (yağ dokusu ve plazma) kullanarak yapılan estetik ve rekonstrüktif uygulamalardır. Bunlar:
Hastanın kendisinden alınan kanın santrifüej edilerek elde edilen plazmanın (trombosit denen pıhtılaşma hücreleri ve bazı büyüreme faktörlerini içeren serumun) uygun iğnelerle sorunlu bölgeye enjeksiyonunu içeren uygulamalardır.
Bu işlemde prensip aynıdır, ancak uygulanan madde plazma yerine bu bölge için özel olarak üretilmiş kozmetik maddelerdir (somon DNA, A, C, E vitamini, hyalüronik asit gibi maddelerden hazırlanabilen değişik kombinasyonlar vardır).
Hızlı ve fazlaca kilo kaybı, menopoz, yaş alma, travmalar, tömör cerrahisi gibi nedenlerle, özellikle dış dudaklar ve Mons pubisteki sarkma, volüm kaybı gibi durumlarda kişinin kendisinden alınan yağın bir dizi işlemden geçirildikten sonra gerekli bölgeye enjeksiyonudur.
Hangi hastaya hangi yöntemin (cerrahi ya da medikal) uygulanması gerektiği ve kaç seans gerektirdiği doktor tarafından belirlenir. Bazı durumlarda cerrahi ve medikal yöntemler kombine olarak kullanılabilir. Yöntem belirlenirken hastanın muayene bulguları, şikayet ve semptomları, beklentileri, psikolojik süreçleri ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Her tedavi sürecinde olduğu gibi, gerek cerrahi, gerek medikal yöntemlerin başarısızlık oranları, olası komplikasyonları veya yan etkileri olabilir. Bu olasılıklar hakkında açık, net ve anlaşılır bilgiler verildikten ve hasta ile hekim arasında güven bağı kurulduktan sonra uygulama yapılmalıdır.
Unutulmaması gereken bir nokta da yapılan işlemler tıbbi ve etik kurallara göre yapılmaktadır. Ancak dokulardaki farklılık, estetik algısı ve kişisel beklentilerin farklı olması sebebiyle hastalarda memnuniyet farklılığı olabilmektedir.
Beklentilerinizin karşılandığı, fonksiyon olarak sağlıklı ve mutlu olduğunuz sonucu veren her işlem doğru işlemdir. Sağlıkla ve mutlu kalın! 🙂
İletişim Bilgileri
Kadın Hormon Bozuklukları, Genital Estetik, İnfertilite ve Cinsel Sağlıkla ilgili her konuda aşağıdaki linke tıklayarak bize ulaşabilirsiniz:
https://drgunnuryuce.com/iletisim/
Op. Dr. Günnur Yüce, Kadın Hormon Bozuklukları, Genital Estetik ve Cinsel Sağlık Uzmanı
Tel: +90 312 514 6874
Gebelik ve Kadın Sağlığı ile ilgili yaptığım sosyal medya paylaşımlarım ve bilgilendirme videolarım için Instagram hesabımı ve YouTube kanalıma göz atabilirsiniz: