Op.Dr. Günnur Yüce MENÜ

11. Hafta

11. Hafta

11 haftalık gebelikte bebeğiniz büyümeye devam ediyor. Hatta bu hafta, bebeğinizin en hızlı geliştiği hafta denebilir. Bu haftanın sonunda bebeğinizin organ gelişimi büyük ölçüde tamamlanıyor. Baş-vücut arasındaki oran bu haftadan itibaren normale yaklaşıyor.

 

Gebelikte 11. Hafta ve Yaşananlar

  • 11 haftalık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizin beyni, ciğerleri ve böbrekleri formlarını aldılar ve çalışmaya başladılar. Fakat doğuma kadar gelişmeye devam edecekler. Bebeğiniz şuan emebiliyor, esneyebiliyor, yutabiliyor.
  • İçinde yüzdüğü amniyotik sıvıda soluyabiliyor ve idrarını yapabiliyor.
  • Parmakları birbirinden ayrıldığı için yakında ellerini açıp kapayabilecek, ayaklarını ve göbek bağını tutabilecek.
  • Tekme atmayı öğrendi ve seviyor.

11 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir?

Bebeğiniz 11 haftada yaklaşık bir ceviz büyüklüğüne ulaştı. Şu anda 4 cm olan boyu, önümüzdeki bir haftada şimdikinin iki katına çıkacak. Kilosu yaklaşık 8 gram olan miniğiniz, bu haftadan itibaren hızlı bir büyüme sürecine girecek.

11. Hafta Gebelik Sürecinde Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

  • Hamileliğin 11. haftası süresince mide bulantınız yavaş yavaş azalıyor. Kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız.
  • Hormonel değişkenliğiniz nedeniyle kabızlık ve mide ekşimesi çekiyor olabilirsiniz.
  • Mide bulantınız besin çeşitliliğinizi kısıtladığı için kilonuzda bir değişiklik olmamış olabilir. Ama endişelenecek bir şey yok. Genelde kadınlar ilk 3 ayda sadece 1-2,5 kilo alır. İştahınız yakında geri gelecek ve haftada yarım kilo almaya başlayacaksınız.
  • Bu günlerde daha çok açlık hissedebilirsiniz; bu iyi. Sabah bulantılarınız geçiyor ve iştahınız kabarmaya başladı. Artık hem kendiniz hem de bebeğiniz için besleniyorsunuz ama bu noktada asıl önemli olan doğru ve sağlıklı beslenmeniz.
  • Göbeğiniz hafifçe beliriyor, hatta belki pantolonunuzu kapatırken zorluk çekiyorsunuz. Bu durumun sorumlusu, progestin adlı gebelik hormonu. Progestin hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından önemli olmasına rağmen şişkinlik, gaz ve geğirmeye neden olur. Bunun nedeni progestinin yumuşak kasları rahatlatması, sindirimi yavaşlatarak besinlerin bebeğinize daha verimli bir şekilde ulaşmasını sağlamasıdır.
  • Hissettiğiniz şişkinlik, özellikle yemekten sonra artabilir. Çünkü büyümeye devam eden karnınız, organlarınıza daha fazla baskı uygulayarak sizi daha şişkin hissettirecek. Yemeğinizi yavaş yemeniz, fasulye, kızartılmış besinler, gazlı içecekler ve şekerler gibi gaz üreten besinlerden uzak durmanız size rahatlatacaktır.

Anne adaylarının 11 haftalık gebelikle ilgili merak ettiği 5 soru ve cevabı

 

11 haftalık bebek anne karnında hissedilir mi?

Şu anda fetüs olarak tanımlanan 11 haftalık bebek, boyutu ve büyüklüğü itibarıyla henüz anne karnında hissedilmez. Genelde 6. haftadan beri ultrasonda kalp atışları duyulan, son haftalarda da el ve kol hareketleri giderek artan bebek, anne karnında takla bile atacak kadar hareketlidir. Ancak bebeğin kasları henüz hareketlerini hissettirecek kadar güçlü değildir. Bu nedenle de 11 haftalık bebeğin bu hareketleri anne adayı tarafından hissedilmez. Anne adayının, bebeğin ilk hareketlerini hissedeceği zaman dilimi genelde 16-20. haftalar arası hatta bazen sonrasıdır.

11 haftalık bebek nerede durur?

Anne karnındaki 11 haftalık bebek, gebelik kesesi içinde durur. Bebeğin anne karnındaki dünyası olan gebelik kesesi, doğacağı güne kadar bebeğin geliştiği yerdir.  İçi amniyon sıvısı ile dolu olan bu yuvarlak kese, rahim içi tabakası ile çevrilidir. Gebelik kesesi ve amniyon sıvısı, bebeğin gelişimi sırasında onu dış tehditlere karşı korurken, güvenli bir ortam sunarak büyümesini destekler.

11 haftalık gebelikte karın ağrısı olur mu?

Anne adayları bu haftada hem karın ağrısının normal olup olmadığını hem de ‘11 haftalık gebelikte kasık ağrısı olur mu?’ diye merak eder.  Rahim hamilelik ilerledikçe bebeğin büyümesine imkan tanıyacak şekilde büyüme gösterir. Rahimde hızla büyüyen bebekle birlikte rahmi karın duvarına bağlayan bağlar ve karın kasları gerilir. Rahmi destekleyen bağ dokuları, bebeğin büyümesi için gerilir. Bu da annenin 11 haftalık gebelikte kasın ve kasık bölgesinde kramp, sancı veya çekilme gibi ağrılar hissetmesine yol açabilir.

Gebelikte 11 haftalık bel ağrısı normal mi?

Gebeliğin 11. haftasında bel ağrısının yaşanması normaldir. Anne adayları için karın ve kasık ağrısı gibi bel ağrısı da sıkça görülen şikayetlerden biridir. Gebelikte rahimdeki büyüme, karın ve sırt kasları arasında kuvvet yönünden dengesizliğe yol açabilir. Aynı zamanda büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak bel bölgesinde basıya sebep olabilir. Tüm bu değişimler 11 haftalık gebelikte bel ağrısı yapabilir. Ayrıca kısa zamanda fazla kilo artışı ve beli yanlış kullanmak da bel ağrısının sebepleri arasındadır.

11 haftalık gebelikte mide bulantısı normal mi?

Hamileliğinin 11. haftasında mide bulantıları biraz azalsa da hormonal ve fiziksel değişimler nedeniyle devam ediyor olabilir. Hamilelik sırasında koku hassasiyeti artması, östrojen seviyesinin 100 kat daha yüksek olması gibi birçok değişim 11. hafta gebelikte mide bulantısına neden olur. Mide bulantıları, anne adayını zorlayıp ve çok yorsa da hem anne adayı hem de bebek üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

11 Haftalık Gebelikte Kalsiyum Takviyesi Zamanı

Şu anda bebeğiniz hızlı bir gelişim sürecinde. Kalsiyum, onun uzayan, gelişen ve güçlenen kemikleri için sizin ise dişleriniz ve kemikleriniz için çok önemli. Bebeğinizin sinirleri ve kaslarının gelişiminde rol oynar; sağlıklı çalışabilmesini sağlar. Kalp atışlarını düzenler ve kanının pıhtılaşmasını sağlar.

SOSYAL MEDYADA BİZ

BLOG

Op.Dr. Günnur Yüce Op. Dr. Günnur YÜCE Kadın Hastalıkları ve Doğum
0(312) 514 6874